söndag 7 juni 2009

CONVERSE


Har precis köpt mina fina nya vita Converse, efter ett långt uppehåll. Har nämligen spelat basket i All Star på fötterna, men det var en evighet sedan det hände! Så back to basics!!!


Converse grundades av Marquis M Converse för över 100 år sedan (1908) i Massachusetts USA, där företaget fortfarande har sitt huvudkontor.


Converse Rubber Shoe Company var tidiga med att tillverka skor med gummisulor och redan år 1910 tillverkade man 4000 skor om dagen, vilket var stora volymer med den tidens mått. 1915 började företaget även göra sportskor. Först med fokus på tennisskor men 1917 introducerades Converse All Star basketskor, vilket blev en vändpunkt i Converses historia. Converse specialtillverkade basketskor till USAs första professionella Afro-Amerikanska lag the New York Renaissance (the "Rens") som var USAs dominerande basketlag under 20 och 30 talet.


På 50 och 60 talet var Converse det viktigaste skomärket på sportskor i USA och Converse bars av många high school- och college studenter. Converse hade en total dominans på sportskomarknaden i USA ända till på 70-talet då Converse började få tuff konkurrens från märken såsom Adidas och Nike, och senare även av Reebok, som introducerade nya radikala sportskor på marknaden. Den hårda konkurrensen tillsammans med ett antal dåliga affärsbeslut gjorde att Converse blev tvunget att stänga sina fabriker i USA och var nära konkurs 2001. I juli 2003 accepterade Converse ett bud på $305 miljoner och blev så uppköpta av Nike. Sedan dess har Converse fått en revival med sina Converse All Stars som återigen blivit ett hett skomärke runtom i västvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar